FŐOLDAL NEVELÉSI TANÁCSOK FAJTAKÍNÁLAT KAPCSOLAT VIDEÓ GALÉRIA

A naposcsibék megfelelő felneveléséhez szükséges a jó gazda gondossága és néhány fontos tényező betartása, odafigyelése.

A csibék nevelését befolyásoló tényezok:

1. Az istálló elokészítése naposcsibe fogadására,
2. Az istálló klímája (futés, szelloztetés,páratartalom),
3. A naposcsibe minosége,
4. Takarmányozás: takarmány minosége, etetofelület nagysága,
5. Itatás: ivóvíz minosége, ellátása, itató-berendezések,
6. Világítás,
7. Naposcsibe telepítése,állománysuruség,
8. Állategészségügy.

A csibe beszerzése:

Ahhoz, hogy a vásárló a megfelelo idopontban és mennyiségben jusson a kiválasztott naposcsibékhez, idoben kell megrendelésüket a kelteto üzemnek megadni, amely ennek megfeleloen tervezi a berakást. A legideálisabb, ha a kelteto üzemnek a kiválasztott idopont elott 3 héttel jelzik kérésüket.

A naposcsibék vakcinázása:

A keltetoüzembol csak vakcinázott csibék kerülnek ki. A kötelezo baromfipestis mellett bronchitissel is le vannak vakcinázva a csibék. Külön vakcinával (Marek- féle betegség) is lekezeljük a csibéket,de igényüket elore kell jelezniük a naposcsibék rendelésekor.

Istálló előkészítése naposcsibe fogadására:

Egy telepen egykorú állománynak kell lennie. A vakcinázási és takarítási programok sokkal bonyolultabbak és kevésbé hatékonyak a vegyes korú telepeken. Továbbá megfigyelheto a gyakoribb egészségügyi probléma és a vártnál alacsonyabb teljesítmény is.

A napos baromfi fogadása elott szükséges az ólak, etetok, itatók fertotlenítése. Az ólak esetén ez történhet frissen oltott mésszel ill. klórmésszel. Az etetoket és az itatókat lehetoség szerint / Hypo, Formalin, Bromosept, stb./ kezeljük. A takarítást fertotlenítést alaposan el kell végezni az esetleges fertozési lánc megszakítása miatt.

A csibék 12-14 napos korukig nem tudják szabályozni saját testük homérsékletét. Az optimális testhomérsékletet az optimális környezeti homérséklettel érhetjük el. A csibeistállóban a padló homérséklete ugyanolyan fontos, mint a levegoé, ezért az istálló elofutése elengedhetetlen.
Az istállót a csibék érkezése elott legalább 24 órával fel kell futeni. A homérsékletet és a relatív páratartalmat (RH) be kell állítani a javasolt értékekre, hogy ezzel kényelmes feltételeket biztosítsanak a csibék érkezéséhez. Megfelelo almozás után (legalább 5-10 cm vastag és egyenletes legyen) fontos az istálló felfutése. Nagyon fontos, hogy a padozat felett 1 méterig 36oC legyen. A naposcsibék testhomérséklete 42oC! Ha a komfort érzetük nem megfelelo az elhulláshoz vezet, ebbol fakadó reklamációt nem áll módunkban elfogadni!

Naposcsibék etetése, itatása:

A takarmányozásra vagy jó minoségu intenzív tápot használjunk. Kezdetben a takarmányt pormentes morzsázott vagy mini granulátum formájában kell a csibéknek adni, hogy könnyen megtalálják és mindegyik madár hozzá juthasson. A napos baromfinak fehérje dús baromfi indítótápra van szükségük. A morzsázott vagy granulált táp esetén nem tudja kicsipegetni a számára kedvezobb ízu, alakú és színu takarmányt így a számára fontos anyagokhoz, vitaminokhoz jut hozzá, egyenletesen. Meg kell akadályozni a takarmány kiszóródását, mert a különbözo fertozésekhez vezethet.

Mikor a naposcsibék eloször takarmányhoz jutnak, mivel éhesek, sokat fogyasztanak belole, begyüket megtömik. A begy telítettségének ellenorzése a telepítést követo meghatározott idok eltelte után jó módszer az étvágy fejlodésének megállapítására és annak ellenorzésére, hogy az összes csibe megtalálta-e a takarmányt és a vizet. A begy telítettségét az elso 48 óra során figyelemmel kell követni, de a telepítést követo elso 24 óra a legkritikusabb. A telepítés után két órával végrehajtott elso ellenorzés jelzi, hogy a csibék megtalálták-e a takarmányt és a vizet. A csibék begyét óvatosan meg kell tapogatni. Ha a csibék megtalálták a takarmányt és a vizet, akkor a begy telt, puha és kerek. Ha a begy tele van, de kitapintható a takarmány eredeti állaga, akkor a csibe még nem fogyasztott elegendo vizet. Ha a csibék begytelítettsége nem megfelelo akkor le kell ellenorizni, hogy mindegyik csibe oda fér-e a takarmányhoz, ivóvízhez, megfelelo-e a takarmány minosége (meg kell találni a hibát).
A csibék elott mindig legyen friss víz, illetve folyadék. Mindig ugyanott és a megfelelo magasságban legyen, hogy mindegyik csibe hozzáférjen. A érkezés után egy órán belül innia kell a csibének, mert különben kiszárad, fejletlen marad. A csibéknek ne adjanak túl hideg vizet. A víz homérséklete minimum 26 C legyen. A madarak ivóvizét a legújabb gyakorlat szerint mindennap savanyítani ajánlott, ezeket összetett savakkal célszeru elvégezni. A savanyítás fertotleníti a vizet, gyéríti a vízben lévo mikrobákat és javítja a takarmányfelvételt, emésztést.

Az elso hét napon gondoskodjanak 23 óra megvilágításról 30-40 lux (3-4 fc) fényerovel, és 1 óra sötétségrol (kevesebb mint 1,4 lux (0,04 fc fényero) ), hogy a csibék könnyebben tudjanak alkalmazkodni az új környezethez, és bátorítsák oket ezzel a takarmány és a víz bevitelére.

Hőmérséklet igény:

Két általános homérséklet-szabályozási rendszert használnak a csirkék elonevelésére:

1. Muanyás elonevelés (mennyezeti vagy hosugárzó melegítok). Ezek helyi hoforrások, így a csibék el tudnak menni hidegebb helyekre, tehát ki tudják választani a számukra kedvezo hőmérsékletet.

2. Teremfűtéses előnevelés. A hoforrás nagy és kiterjedt, tehát a csibék kevésbé képesek kiválasztani a számukra kedvezo homérsékletet. Teremfutésnek azt nevezzük, amikor az egész istállót vagy annak meghatározott részét futik közvetlen vagy közvetett hoforrásokkal, és ennek célja egységes homérséklet elérése az istállóban.

Takarmányozás:

A takarmányok összetétele

A naposcsibe nevelése során a felhasznált takarmányok alkotóelemeinek frissnek és jó minoségunek kell lenniük mind a táplálóanyagok emészthetosége, mind pedig fizikai minoségük szempontjából.

A takarmányok legfontosabb összetevoi a következok:

 • Búza.
 • Kukorica.
 • Szója.
 • Full fat szója.
 • Napraforgódara.
 • Repcemagdara.
 • Olajok és zsírok.
 • Mészko.
 • Foszfát.
 • Só.
 • Nátrium-bikarbonát.
 • Ásványi anyagok és vitaminok.
 • Más adalékanyagok, például enzimek, mikotoxin-megkötok.

A takarmánynak jó minoségunek és folyamatosan a csibék elott kell lennie.

Indító táp:

A legelso napokban a takarmánybevitel a legalacsonyabb, a táplálóanyag-beviteli követelmények viszont a legmagasabbak a csibék életében. Nem elég a megfelelo táplálóanyag koncentrációról gondoskodni, hanem a megfelelo körülményeket is meg kell teremteni a csibék jó étvágyának megalapozásához és kialakításához.
A csibék megfelelo indítása kritikus jelentoségu. Az indító takarmányt általában 10 napon keresztül etetik, de akár 14 napos korig is adható, ha nem sikerült elérni a megcélzott testtömeget.
A nem megfeleloen indított csibék fogékonyabbak a betegségekre, rosszabb a tömeggyarapodásuk és nehezebben viselik el a környezeti stresszhatásokat. Ha az elonevelési idoszakban a javasolt táplálóanyag-szinteket etetik, az támogatja a korai növekedési erélyt és a fiziológiai fejlodést, a jó egészség és az állatjólét elérését.

Nevelő táp:

A nevelo takarmányt általában 14-16 napon keresztül etetik. Az indítóról a nevelo takarmányra való átállás egyben a morzsázott/apró granulátumról a granulátumra való átállást is jelenti, és a táplálóanyag-suruség is megváltozik. A nevelo táp bevezetését fokozatosan kell elvégezni, nehogy csökkenjen a takarmány bevitel , ezáltal a testtömeg növekedés.
Ebben az időszakban a csibék növekedési erélye gyorsan növekszik. Ezt a növekedési fázist megfelelo táplálóanyag-bevitellel kell támogatni.

Befejező takarmány:

A befejező takarmányokat általában a 25 napos életkor után etetik.

A szemes takarmány etetése javítja a belek mikroflóráját, javítja az emésztés hatékonyságát és javíthatja az alom állapotát. A szemes takarmányok hozzáadását a nevelo takarmányokba lehet elkezdeni. Indítótápokba még nem kell szemes takarmányt keverni.

A naposcsibék vitaminozása:

A minoségi fehérje, vitaminos és gyógyszeres táptakarmány nagyban javíthatja a baromfik betegséggel szembeni ellenálló képességét ill. jó hatást, gyakorol a növekedésükre is.
A 14. ill. 28. nap Gumboró elleni itatás feltétlen szükséges! A vakcinát kérje állatorvosától.
A nem teljes értéku táp etetésekor (vagy táp hígításakor) ajánlott ásványi anyag és vitamin kiegészítok, vitaminok külön adagolása. Sokféle vitaminféleség kapható, felhasználásakor a mellékelt utasításokat be kell tartani!!! Fontos a szelén és E-vitamin pótlása is. Egyik leggyakoribb szelénhiányos kórkép a csirkék agylágyulása (görcsös rohamokkal jár), csirkék mozgászavara olykor lebénulással járó vázizom elfajulás, ezek kezelésére ajánlatos a Tetraselen. A csontfejlodési és tollasodási zavarok, a nyomelem hiány okozta végtag- rendellenesség, fejlodési zavar, illetve a tojástermelés csökkenésének megelozésére adjuk a mangánt, a rezet, és a cinket tartalmazó Phylamic oldatot.

Baromfi betegségek:

Mielott a csibék házi gyógykezelésébe kezd, elotte érdemes felkeresnie az állatorvosát és esetleg egy állatorvosi labort ahol pontosan meghatározzák a betegség típusát, illetve mivel lehet az adott betegséget gyógykezelni. Biztos, hogy a szomszédja is sok mindent látott, de nem biztos hogy az Állatorvosi Egyetemet is elvégezte.
Laborvizsgálati eredmények nélkül nem lehet eredményesen kezelni a baromfikat.

A baromfi betegségek általános jellemzői:

- bágyadság
- étvágytalanság
- testsúly csökkenés
- borzolt tollazat
- megnövekedett elhullás...stb.

A labor vizsgálati eredmények alapján lehet gyógykezelni és az esetleges fertozési láncot megszakítani.

Az állatorvosi laborokról érdeklődjön az állatorvosától.

Néhány problémára utaló jel:

 • ha fázik => összebújik és tapossa egymást
 • ha melege van => széthúzódik és liheg
 • ha huzat éri => kitér az útjából és tapossa egymást
 • ha nem eszik, bágyadt => betegség, elhullás
 • ha hangosan, kitartóan csipog => rossz komfortérzet, betegség
 • ha túl eros szünet nélküli világítás => csipkedés, magasabb elhullás
 • ha rossz a takarmány => lassabb növekedés, elhullás, betegség
 • ha kevés a szelén => sántaság, leülés, elhullás
 • ha zsúfoltság áll fenn => lassú növekedés
 • ha több korosztály együttes nevelése történik => nem hoz jó eredményt, csipkelodés, szelektálódás
 • ha elmarad az itatók, etetok napi rendszeres tisztítása, esetenkénti fertotlenítése => betegség, elhullás következhet be.

A tyúkok tojásevése:

A kiváltó ok többnyire az állatok hiányos mészellátás! E rossz szokás kialakulását eloidézheti a termelok azon gyakorlata is, hogy a tojáshéjat nagy darabokban szórják a baromfiak elé. A kannibalizmushoz hasonlóan,a tojásevésben is szerepe lehet az "unalomnak". A jelenség fellépésekor sürgosen rendezni kell mindenekelott a kalciumellátást. A tojófészekbe tegyünk szénát vagy puhára dörzsölt szalmát, mert a tojótyúkok kedvelik.(1.)

Tollcsipkedés, kannibalizmus:

A tollcsipkedés és a kannibalizmus oka azonos, a fokozatbeli különbség a bántalom eloidézésében szereplo tényezok összegzodésével, valamint az állatok eltéro vérmérsékletével magyarázható. Kialakulását a tartási és a takarmányozási hibák mellett számos egyéb tényezo is elosegítheti. (1.) Ilyenkor a legagresszívabb egyedeket ki kell venni az állományból, sérülteket is, a sérülésüket kezelni kell sebfertotlenítovel. A kiváltó okokat meg kell szüntetni.
Kiváltó okok lehetnek:

 • takarmányozási hibák: nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok, fehérje hiánya, nem megfelelo takarmány etetése,
 • zsúfolt tartás: nagy állomány suruség, éhségérzet: a takarmány kevés fehérjét és aminosavat tartalmaz, nyersrosthiány: is eloidézheti az éhségérzetet, a megfelelo nyersrost tartalmú (zab, árpa, korpa? stb.) takarmányok növelik a jóllakottság érzetét, így a jószág nyugalmához is hozzá járul,
 • kevés az eteto- és itató hely,
 • eros megvilágítás: ingerlékennyé teszi az állatokat,
 • nem megfelelo tojófészek,
 • különbözo stressz-hatások,
 • nem megfelelo levego és szellozés hiánya.
 • az állatok unatkozása, szemes takarmány illetve zöldtakarmány beszórásával elvonhatjuk figyelmüket.

Felhasznált irodalom:

1., Dr. Radnai Péter: Tollcsipkedés, kannibalizmus,tojásevés, tojásvisszatartás, - Kistermelok lapja (2008.április 25.old.)
2., Dr Radnai Péter: Érkeznek a naposcsibék. Mi a teendo? -Kistermelok lapja (2008. május 25.old.)
© 2007. Békési Keltető - Minden jog fenttartva!